BollywoodOpera – En musikalisk rundresa

Operakonsten började sin vandring från Indien för 5000 år sedan i sällskap med människor, som bar med sig sina berättelser, sina sånger och melodier. De vandrade genom Orienten och vidare genom den Arabiska halvön. Där föddes de gamla Kyrkotonarterna 500 år eKr, med Doriska, Frygiska, Mixolydiska skalor namngivna efter olika folkslag. Dessa är grunden för hela den Västerländska konstmusiken, inklusive Bach, Beatles och Beyonce.

Därefter vandrade människorna upp mot den Iberiska halvön och södra Europa där Barocken kastade sig över melodierna och förvandlade dem till dramatiska koloraturer, med gudar, gudinnor, hjältar och övernaturliga väsen från mytologin och sagor, till fantastiska musikdramer på praktfulla operascener med levande ljus.

Vidare mot Italien, där Bel Canto, it. ”vacker sång” och den italienske operakompositören G. Rossini komponerade över 40 operor på 20 år, däribland Italienskan i Alger. Rossini älskade opera, mat och kvinnor. Framförallt en kvinna vid namn Isabella Colbran, som var en operadiva av stora, vida berömda mått. Huvudrollen i operan Italienskan i Alger heter också Isabella och man kan tänka sig att den rollen sjungits med bravur av den fantastiska Isabella Colbran.

2010 fick Charlotta Huldt idén att återbörda operakonsten till sitt ursprungsland Indien, i form av det modernare Bollywoodfilm-formatet och valde Rossinis Italienskan i Alger, eftersom den har samma uppbyggnad av känslor som glädje, ilska, sorg, som bryter ut i sång, dans och musik.
Vi människor har vandrat ända sedan vi tog oss upp på våra ben i Afrika för ca 200.000 år sedan. Så fort vi kunde stå upprätt började vi vandra, som ett perpetuum mobile. Vi har vandrat och omfamnat jordklotet, likt ett träd som förgrenat sig utefter våra vägar, där människor, som ett rikt kolorerat bladverk färglagt vårt underbara jordklot under de årtusenden vi levt tillsammans. Botkyrka är med sin fantastiska kulturella mångfald en symbol och själva sinnebilden för mänsklighetens rikedom.